Sedrie.com
Photo & Travel Blog

“Там, където няма… мъка и печал…”

Време за четене: 2 минути

“… там, където Вечно ще те обичам!…”
Или по-друг начин казано, Там, където светят “моите” Звезди… 🙂

Да, искам да ви разкажа за Моето местенце… Най-моето…

Мястото, където се оформиха първите ми спомени от и за този живот… За първото нещо, което видяха очите ми от Природата на този свят…

Това са Родопите и по-конкретно районът на Кърджали и язовир Студен кладенец.

Малко копи/пейст от учебника по география:)

Това е първият язовир, построен на река Арда и е част от енергийната каскада на реката. Вторият е по течението й. Макар язовир Кърджали да е по-известен сред туристите, истината е, че язовир Студен кладенец е най-живописният от общо трите язовира от цялата каскада (третият е яз. Ивайловград, който е третият по течението на реката).

Това, което различава този язовир от яз. Кърджали са именно бреговете му, които са голи и стръмни чукари. Поради това, може би, яз. Кърджали е по предпочетен за почивка и риболов. Но… 🙂 Но яз. Студен кладенец също предоставя тези възможности при селата Широко поле и Калоянци. Специално при село Калоянци е и най-големият остров в язовира. Там може да се намерят и подходящи места за нощувка.

Снимките, които за съм снимала и ще ви покажа са от т. нар. “нула” на язовира, непосредствено преди град Кърджали. Т.е. това е мястото, до което се простира самият язовир по горното течение на река Арда.

Една част от снимките (на които се вижда в далечината Кърджали) са снимани от крепостта Моняк, а другата част от крепостта Вишеград, които са разположени на два срещуположни върха и са служели като наблюдателници през различните управления и владичества.

Ето и малко снимки от местността, включващи и язовир Студен кладенец:
п.п. Само да отбележа, че снимиките са снимани през различни периоди… Поради това е разликата в различното ниво и цвета на водата. Миналата година имаше период, в който почти нямаше вода, както е и сега, междувпрочем. Причината? Ами ремонтират язовирната стена, но не на яз. Студен кладенец, а на яз. Кърджали, чиято стена е в началото на град Кърджали и от чиято водата директно изтича към яз. Студен кладенец, т.е. следващия по ред 🙂

 

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.