Sedrie.com
Photo & Travel Blog

Италия 2019 – втора част “Пиза”

Време за четене: < 1 минута

Ако сте отишли до Флоренция, почти няма как да не отидете да “подпрете” наклонената кула в Пиза.

Първо, защото Пиза е на 70 км от Флоренция и с бързите влакове е на 40 минути. Второ, самата наклонена кула и целият комплекс, към който принадлежи, са си достатъчно известни и с история, за да си заслужават посещението.

Пиза е град в западната част на Италия, там, където река Арно се влива в Тиренско море. Процъфтява през Средновековието и именно тогава е построен и целият религиозен комплекс, част от който е и наклонената кула. Всъщност кулата е изнесена отделно камбанария на катедралата. Намират се на т. нар. Площад на Чудесата и включват Дуомото, Баптистерията и Камбанарията, както и средновековното гробище “Кампосанто”.

Пиза е роден град на Галилео Галилей и Леонардо Фибоначи. Според легендата именно кулата в Пиза е било мястото, където Галилей е открил гравитацията, чрез падащи сферични тела от кулата и с измерване на търкалящи се предмети по наклонена равнина, с което е доказал, че земното ускорение е еднакво за всички тела. Изследванията на Галилей служат като основа за теорията за гравитация на Нютон.

Отделихме цял ден за Пиза, което го отчитам като грешка. Градът е малък, може да се обиколи и разгледа за 3 часа. Бях купила двупосочни билети и се оказа, че не можем да ги презаверим и така разгледахме Пиза от всеки един ъгъл по няколко пъти. Така имахме възможност да направим снимки и сутринта, и на залез. Не съжалявам, градът е изключително спокойно място, макар навалицата на Площада на Чудесата. Имахме късмет и с хубав залез и фотогенични облачета:)

Следва продължение…

Next Post

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.