Sedrie.com
Photo & Travel Blog

Италия 2019 – първа част

Време за четене: 3 минути

Дълго мислих как да започна тази статия. После си казах дали изобщо трябва да я пиша? Особено сега, когато светът и човешката цивилизация са изправени пред предизвикателство от комплексен вид, което никога не се е случвало, не и в този мащаб и на фона на това аз да говоря за пътувания, самолети, Италия, точно Италия?!

Обаче, аз продължавам да имам сайт за пътувания и снимки, нали? А изживените моменти, спомени и емоции? След повече от година продължават да са така ярки, позитивни и вдъхновяващи.

………………….

Юни 2019 г.

След немного мислене и чудене /нетипично за мен/, реших, че 2019 г. трябва да посетим Италия. Мисълта и желанието съвпадаха, а причините за дестинацията и времето са лични и датират години назад във времето.

В крайна сметка, кой не харесва Италия? Кой не иска да посети Тоскана, особено, ако човек се занимава с изкуство или е фен на Ренесанса?

Ренесанс…

Новото раждане… на Човека като единство на тяло и дух. Новото раждане на индувидуалността на човешкото същество и връщане на радостта от живота, след дългия период на Средновековието и Чумната епидемия от 14 в., когато религията разделя тялото от духа, а човек е поставен в подчинена роля и положение.

Може би най-важният момент от тези 3 века от човешката история е това, че точно по време на Ренесанса се ражда едно ново течение „хуманизмът”, който поставя в центъра на света човека, акцентирайки на способността му да твори и създава – нещо, което дотогава е било привилегия на „боговете”.

Люлката на Ренесанса е Флоренция. Причините са комплексни – географско положение, разцветът на градовете-държави, търговията, занаятите и не на последно място – меценатската дейност на Медичите.

Самата Флоренция е град в област Тоскана с 382 хил. души население, но побиращ  в себе си толкова история, изкуство, съдби и преживявания…

……………………….

Септември 2019 г.

В деня, в който ще летим за Болоня, резервирам апартамент в старата част на Флоренция, точно срещу двореца на Медичите „Палацо Пити”, който е най-големият музей във Флоренция в момента, съхраняващ безценна колекция от съкровищата на Медичите.

От Двореца Пити е входът и към прекрасните градини Боболи, от където се открива гледка към цяла Флоренция.

За всички обекти могат да се закупят билети онлайн. Даже е препоръчително, защото в последния момент може да няма билети, а и няма да чакате на опашки.

Летим за Болоня от София през нощта. Апартаментът ще е достъпен след 14 ч. следващия ден. Трябва да се придвижим от Болоня за Флоренция през нощта и да се настаним някъде. Отново онлайн резервирах бус от летището в Болоня до Флоренция, като преди това направих резервация в хотел „Санта Кроче”, в непосредствена близост до едноименната базилика, където са погребани много известни личности като Данте Алигиери, Галилео Галилей, Макиавели, Енрико Ферми…

Всичко беше перфектно. Като тайминг, като обслужване, като отношение от персонала на хотела и начинът, по който се случи всичко.

Слеобяд се настанихме в апартамента, където щяхме да отседнем една седмица. През цялото време всичко ми беше странно познато. Все едно винаги съм била в този град, никакво чувство на непознато и чуждо не усетих. Нещата се случваха интуитивно и непосредствено.

Мога да твърдя за себе си, че това е единственият чужд град където не съм се губила хахаха.

За сравнение, първите години във Варна редовно се губих и обикалях с часове, докато си намеря квартирата.

Флоренция е град, който има свой собствен дух и това се усеща докато се разхождате из улиците му. Всяка сграда, всеки паметник, площади и ресторанти оставят усещането за Ренесанса, за възраждането на човешката индувидуалност и най-вече на радостта от това да си жив като естествено право на всяко човешко същество. А човек е най-щастлив, когато твори и създава нещо свое, по свой образ и подобие. Когато се радва на осъществените си мечти, стоящи пред очите му.

Това е духът на Флоренция – пропит с естествената радост на хиляди, имали възможността да бъдат себе си и да творят без забрани и цензура. Това е духът на свободната съзидаваща воля, изстрадала Черната смърт, скъсала оковите на Средновековието и ограниченията на религиозната догма.

Към всичко това няма начин да не добавя и прекрасната храна, кокетните ресторанти, красивата обстановка, елегантната музика и атмосфера, които сякаш искат да ти кажат: “Животът е прекрасен! Въпреки всичко си струва да го живееш, като се радваш на всеки момент, на всяко дребно нещо, което ти носи щастие. И да продължаваш да даваш най-доброто от себе си, защото Ти си творец на собствената си съдбата.”

По-долу са снимки от най-високата точка на Флоренция – площадът Микеланджело. В центъра му се намира известната статуя „Давид” на Микеланджело, чийто оригинал се съхранява в Галерията на Академията. От площада се виждат повечето известни места на Флоренция, които трябва да се посетят: Катедралата Санта Мария дел Фиоре, Базиликата Санта Кроче, мостът Понте Векио, Галерия Уфици, Пиаца дела Синьория, където се намира и Старият дворец „Палацо Векио” и множество копия на известни статуи.

Останалата част от снимките са от градините Боболи и градините Бардини, които за мен са задържително място за посещение, ако решите да отидете във Флоренция. Толкова красота на едно място…

Следва продължение…

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.