Sedrie.com
Photo & Travel Blog

Няколко часа в Рупите

Време за четене: 2 минути

Тази година се навършиха 100 години от рождението на Вангелия Гущерова, известна като баба/леля Ванга. Едва ли има нужда да кажа коя е тя… Като ученичка бях попаднала на една книга, написана от племенницата на Ванга за леля й. Привлече ми вниманието и си поставих за цел един ден да посетя Рупите и да видя с очите си това място, за което Ванга толкова е държала.
Сега, след като съм била там, мога само да кажа, че Там е… Различно. Може би през празниците и почивните дни е доста оживено и шумно, но точно този следобед беше толкова… спокойно, уединено, каращо те да се отпуснеш, да се вглъбиш…
Говори се, че местността има особена енергия, влияние върху хората. Не знам дали има енергия, не знам дали ще ви направи по-щастливи, здрави и обичани. Знам, обаче, че там ще си съберете мислите и ще постигнете за частица от времето си на този свят особен вид хармония. Хармония с мислите, чувствата, възприятията и заобикалящата ви среда.
Не съм суеверна, не мога да кажа, че съм и религиозна, но съм вярваща. Вярвам, че мястото е неслучайно нарочено и посочено от Ванга. Ако се поровите в нета, ще намерите нейните думи и обяснения за избора й на място за живеене. Ключовата дума е “Хармония”, такава каквато е замислена от Великия разум, в който вярва и, за който говори Ванга.
Около цървата “Св. Петка Българска”, чийто иделог е самата Ванга, се завъртат множество спекурации, конспирации и се преплитат много интереси. В момента църквата не е призната за православна, поради неотговаряне на архитектурния изглед и стил на изискванията на канона.
Не съм експерт, не мога да дам оценка за това дали доводите на Светия синод са правдоподобни или не, но мога да кажа, че хората, които физически са построили този храм, са разполагали със средствата и знанията, за да отговаря храмът на въпросните изисквания. Противоречията са много, но не е моя работа да ги решавам, нали?

Опитах се да направя няколко снимки, сполучливи или не чак толкова сполучливи, ще ги споделя, за да придобиете поне малка представа за местността, за която се говори много и, която си струва да се Усети, не толкова да се види…

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.