Sedrie.com
Photo & Travel Blog

01/01/2013

Време за четене: 2 минути

Когато решите да посетите Истанбул, трябва наистина да го искате и да сте готови на предизвикателствата на 20 милионен град. Хубаво е да имате понятие за нравите, порядките (хората наистина работят – до 2 ч. през нощта, т.е. докато не приключат работата си. Т.е. не са като някои хора в Бг. А изобщо не са като държавните служители в някои институции в Бг – с шапки и палта в 17.25 ч. в стартова позиция зад вратата…).

Както и да е, в Истанбул е голяма лудница. Ако сте от малък град там може да ви се стори ОЩЕ по-голяма лудница. Движението не се подчинява на никакви правила. Е, поне не и на стандартните правила за движение по пътищата, които са познати на (почти) всички шофьори в стандартни градове и държави.

Хубаво е да има някой с вас, който говори турски език, за да платите 10 евро, вместо 40 евро за вход в дворците-музеи, както и ако искате да си купите чаши за чай – 7 лири вместо 45…

Капалъ чаршъ отдавна не е място, от където може да купите нещо изгодно. Реших да питам за едни ботуши, които бяха 280 лири първо, после ми бяха намалени на 200… Интересно, каква ли е цената на едро, на която са купени…

Истанбул е град, в който има всичко за всеки. Въпросът е по-скоро финансов, понеже разбирането за стандарт и лукс в Турция по принцип доста се различава от това в България. Примерно, ресторантите и алкохолът там са лукс. Наистина лукс. Няма ресторанти и Ресторанти. Там просто има Ресторанти.

Освен това имам лоша новина и за вегетарианците. Ако решите да отслабвате, отидете в Истанбул. Разбира се, ако въпросът с яденето на месо за вас е принципен, а не просто мода.

За 3 дни ядох доста количество патладжан:) Иначе за любителите на кебап, дюнер, кюфтета и сие – това е Раят.
Ако обичате хубаво червено вино, трябва да намерите поне 5-звезден ресторант и да сте ограбили някоя банка преди това или поне да сте я Бил Гейтс, я Силвио Берлускони:)

Шегувам се, разбира се. Идеята ми е, че хубавите и качествени неща в Истанбул също са скъпи, както навсякъде по света.

Препоръчвам разходка с корабче по Босфора с чаша чай, посещение на квартала Беязът, където са Св. София, Дворецът Топкапъ, Синята джамия и много друго забележителности. Хотелите са най-евтини в квартал Лалели, но да знаете, че категоризацията на хотелите се дава от местната община, а не от специална институция към Министерството на туризма. Т.е., ако платите за 4-звезден хотел само по снимки, очаквайте нещо като 3-звезден (в най-добрия случай).

Ако имате възможност, може да пробвате и хотелите по Босфора, чиято цена започва от 1200 долара за нощувка, но пък определено ще се мноооого доволни:) По-голямата част от тях са реставрирани дворци…

Друг вариант да си вземете апартамент под наем и да не се занимавате с глупости.

Общо взето хубавите и уникални неща в Истанбул, които може да посетите за 3-4 дни са концентрирани около Босфора. За другите – трябва сериозен гид и огромно желание за вървене пеша. Истанбул си струва всяка една крачка – едва ли трябва да уточня, но нека го кажа.

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.