Sedrie.com
Photo & Travel Blog

Фичоза

Време за четене: 2 минути

Ако ви се прииска да повървите из гора и в същото време да виждате морето на “една ръка” разстояние от вас, а нямате време да пътувате много (да де, ако сте от Варна и околията, разбира се:) ), това е един идеален маршрут за вас.

А, тези от вас, които не са от Варна и околията, нека да дойдат на гости във Варна и да “тормозят” домакините си да ги водят там:)

Вариантите за начало на разходката са два, общо взето… Е, има и трети – да ви оставят с хеликоптер, но мисля, че това не ви е интересно. Не и сега:)

Първият вариант е да вземете автобус № 17 от ж.п. гарата или някоя от следващите спирки и слезете на предпоследната спирка, която е близо до едно училище, чието име забравих, но има ясно очертана маркирана пътека, която се спуска от един път покрай училището. Маркировката е синя и продължава през целия маршрут. Вариант да се объркате почти няма. Не за друго, просто морето винаги е от лявата ви страна:)

Вторият вариант е да отидете с автомобил или някакво друго МПС, да го оставите до въпросното училище и да продължите по пътеката.

Всичко това важи, ако ви се разхожда из гората, разбира се. Иначе има що-годе поносим асфалтиран път до местността, така че си преценявате вие…

Следвайки маркировката, с всичките почивки, сядания, шматкания, отне ни около 3 ч. изминаването на пътя от Галата до Фичоза.
Обратното връщане направихме по асфалтирания път. Вариант си е, но през лятото и особено, ако е голяма жега, по-добре да се върнете обратно по същия път през гората. Най-малкото заради сянката. Също пътят може да се замени и с ходене по плажа. Както казах, пътеката проследява успоредно морската ивица. Решението е строго индувидуално, в зависимост от желанията и възможностите. За мен – това е чуден маршрут за един ден – с полъх на море и борова гора…

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.