Sedrie.com
Photo & Travel Blog

Елиф Шафак,…, суфизъм,…, любовта като религия…

Време за четене: 2 минути

 

Преди известно време, по стечение на обстоятелствата, някак си попаднах на тази презентация:

Името видимо е турско… Елиф е първата буква от арабската азбука и означава “първи, първоначален, изконен”…
Шафак… Şafak… Ще рече – “разсъмване”…
С бегла усмивка си казах “Жената е родена с име, което ще “пробужда”, дава начало, светлина…”

Не знам как стои въпросът с имената на индонезийците и ескимосите (примерно), но при турските имена няма многозначителност – всички имена имат свое значение и се вярва, че давайки дадено име на едно новородено, ти му предопределяш съдбата… Поверия, суеверия… какво да ви кажа?…. Логическата ми душа (да, душа), казва, че няма логика, но пък е готино някак си да имаш име с хубаво, гръмко значение:)

Тъй.
Презентацията я изслушайте и/или прочетете субтитрите, че някой се е погрижил да ги качи.
Елиф Шафак е дете на родители дипломати, т.е. обиколила е света така да се каже. В момента живее в САЩ и пише на английски. Биографията й лесно може да се намери в интернет, затова не виждам смисъл да копи/пействам тука.

……….
Мина време след като изгледах и изслушах тази презентация и попаднах на една книга.
Червена книга, т.е. с червена корица, което ще рече,че нямаше начин да не я видя. Като не знаете какво да правите, носете червено, четете червено, пийте червено… вино:)
Книгата се казваше, т.е. все още се казва с простото на пръв поглед име “Любов”. Помислих си, че е нещо ала драматичен любовен триъгълник, петоъгълник…
Леле колко съм била далеч от истината за живота…
Всъщност оригиналното име на книгата е “The Forty Rules of Love”… Нещо като 40те правила на любовта…

Мнеее, тука иде реч за толкова други неща… Книгата обиколи България с мен по влакове и рейсове, докато се убедя, че всъщност е… страхотна:)
Всъщност, ставаше въпрос за суфизъм. Какво е това? Това е нещо като будизма, ама не съвсем:)
Това е религия-философия, водеща основите си от исляма.
Първоначално си помислих, че е секта, но някак си, не беше секта, а философия… Философия на любовта, отъждествяваща любовта с религията, вярата, Бога… Бог е Любов, нали?:) Или Любовта е Бог?:) Кой знае, истината явно е “някъде там”, отново и пак, но бидейки суфист, човек се стреми към душевно Единство – единство на вътрешното и външното, на духовното и материалното… Ключовата дума в суфизма е Едно, Единство…

Не съм суфист, не мога и да бъда. Просто съм твърде суетна. Някак си не мога да възприема как ще си обръсна косата и веждите и няма да ми пука. Както няма да ми пука и за всички материални блага, имайки предвид колко много искам да имам яхта и да обиколя света.
Явно не ставам за суфист, но пък вярвам в това което те вярват – всичко е Едно. Всичко е Любов. Дано не се наложи са си обръсна главата, за да го докажа, но ми звучи логично. Какво да направя, просто е логично всичко да е Едно. Вселената е Една. Бог е Един. Това е.

Книгата “Любов” е издадена на български от издателство “Егмонт” и се разпространява от книжарници като “Orange”, “Booktrade” и т.н.

Препоръчвам я, както и препоръчвам всичко от тази авторка, понеже е страшно интелигентна и ерудирана, но и чувствена, женствена…
За книгата “Любов”…

Next Post

Previous Post

7 Comments

 1. Silvia Marinova February 11, 2012

  http://moontimetales.blogspot.com/2011/08/blog-post_07.html
  Радвам се, че тази книга докосва все повече и повече хора! 🙂

 2. admin February 13, 2012 — Post Author

  Здравейте, Силвия:)
  Не Ви познавам, но благодаря за отделеното време и споделеното. Хвърлих едно око – доста ценни неща казвате, по свой си начин, което е готино:)

 3. Silvia Marinova February 13, 2012

  И аз благодаря за споделеното! 🙂 Винаги е удоволствие да чета публикацийте тук, така че очаквам нови интересни хрумки и порция хубава музика.

 4. gulderen salieva October 30, 2013

  Blagodarya za priyatnite casove prekarani viv saita vi!!!! prodaljavaite shte vi sledya sis udovolstvie!!!!

 5. OD February 23, 2014

  Добър пост! 🙂 Споделям трейлъра на “Дервишите – мистиците на Изтока” – документален филм за философията на Суфизма:

  http://www.youtube.com/watch?v=BNtG5QSyxMY

  • Sedrie February 24, 2014 — Post Author

   Този филм съм го гледала във Фестивалния преди 1-2 години… Честно казано, очаквах повече от този филм… Беше ми доста посредствен…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.