Sedrie.com
Photo & Travel Blog

Frank Lloyd Wright || Франк Лойд Райт

Време за четене: 2 минути

Архитектът, за когото се говори, че е послужил като прототип за героя на Айн Ранд – Хауърд Роурк. Злите езици твърдят, че всъщност прототипът е бил някакъв сериен убиец, но кой автор ще вземе за прототип на архитект-модернист и идеалист сериен убиец?! (като изключим, примерно, цвета на косата, ръста и някои други дреболии).

Убедена съм, че много от хората, които си мислят, че не знаят нищо за Райт всъщност не са прави, защото той е архитектът на прочутата Къща над водопада /Fallingwater/, построена през 1935-1939  в Пенсилвания.

Тук съм изровила и синтезирала негови думи, които най-много ми харесват. Преводът е мой, затова не се шашкайте хахахаха.

“На един по-ранен етап от живота ми, трябваше да избера между честната арогантност и лицемерното смирение. Избрах първото и изглежда няма причина да го променя.”

“Докторът може да погреба грешките си, но архитектът може само да съветва клиентите си да засаждат лозя.”

“В живота ни се случва това, в което сме вярвали истински. Вярата в нещо го извиква на живот.” (Това го доказа и квантовата механика, а именно, че мисълта е енергия и то най-мощната и силна енергия на света. Има една книга “Експериментът с намерението”, която представя дипломните работи и дисертации на няколко физици по света, т.е. няма нищо общо с извънземни и врачки).

“Винаги е по-добре да разполагаш с една добре подредена глава, отколкото с добре напълнена.”

“Вниманието е толкова желателно за построяването на курник, колкото и за катедрала.”

“Телевизията е дъвка за очите.”

“Механизацията най-добре обслужва посредствеността.”

“Младостта е качество, а не въпрос на обстоятелства.”

“Е, сега, като е завършил една сграда, ще отиде да напише 4 книги за нея.”

“Къщата не трябва да на е хълма ли на нещо друго. Тя трябва да принадлежи на хълма. Те трябва да живеят заедно и да са щастливи един от друг.”

п.с. Днес си взех една книга “Най-забележителните сгради и паметници в света” на издателство “Рива”. В нея има и две сгради на Франк Лойд Райт с подробни обяснения за архитектурата, идеята, материалите, стила и изобщо принципите на архитекта, а самото издателство е пуснало книгата с над 50 % намаление, а някои други книги със 75%. Какъв по-хубав подарък от книга може да се направи? Дааа, яхта. Така е, така е… Добре подбрана библиотека и една яхта… Какво друго му трябва да човек?! (в интерес на истината много неща, но да не разваляме поетичния момент).

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.