Sedrie.com
Photo & Travel Blog

Залез край Крапец

Време за четене: 2 минути

 

Имайки предвид, че това лято за втори път целият Център на Варна е без вода за повече от 24 часа, не знам дали имам право да се оплаквам от нестигането на вода до горните етажи (разбирайте 2-ри етаж) в хотелчето в Крапец, поради поливането на домати и краставици надвечер?…

Проблемът във Варна е за втори път на едно и също място. В Крапец – това е… просто бит. Отстраняването на аварията във Варна – за втори път сложно, трудоемко. В Крапец няма аварии, а домашно отгледани домати и краставици…
Проблемът във Варна ме вълнува живо. Проблемът в Крапец – общо взето не ми е проблем, а по-скоро въпрос на избор. Просто няма да нощувам там, докато не ми е на живот и смърт.
Във Варна нощувам доста пъти в рамките на една календарна година – има-няма 320-330 пъти.

Както и да е. Ако питам някой, аджаба защо се получават тези ситуации, убедена съм, че ще получа отговор “Баба ти бойлер, пералня, тоалетна чиния ли е имала?”
Та, просто си пия студената вода – поредната и чета позитивни мисли за живота и хората.

Относно Крапец…
Почти съм убедена, че krapets.com ще ми пише коментар в стил “назидателно размахване на показалец”, но аз ще си изкажа мнението честно и искрено. (Е, все пак показалец е добър вариант. Има и по-стряскащи варианти, включващи в действие съседния на показалеца пръст. 🙂 )

Снимките по-долу са от плажа между Крапец и Дуранкулак – една от най-дългите плажни ивици на Българското Черноморие. Намира се на север от село Крапец, в посока Ваклино. Наоколо има доста интересни неща за посещение, като Дуранкулашкото езеро, неолитно селище на бившия остров, сега полуостров на въпросното езеро. Голямо разнообразие от птици, поради обстоятелството, че от там минава Via Pontica и т.н.

Моите съвети са:
1. Плажът към Дуранкулак е хубав. Посетете го, но си се приберете по възможност в близките градове. Разбира се, ако желаете, може да чакате до 01.00 ч., за да имате вода, с която да се изкъпете:)
2. Носете си препарати против комари. Ще ви изядат живи без да усетите, иначе.
3. Има 1-2 заведения за хранене, тип кръчмета в центъра на селото, но аз ви препоръчвам “Златна рибка”, край Дуранкулашкото езеро, като отново си носете препарат против комари, даже две опаковки. Да има.
Поръчайте си рибка, туй-онуй, но не и рибена чорба. Лъжицата ми се измори от гонене на рибката-невидимка в чорбата.
4. Ако ще снимате, носете си апарати, стативи, филтри на вечерята във въпросната “Златна рибка”, понеже има страхотен изглед на залез.
5. Носете си въдици, ако си падате по риболов. Има рибки. Най-вече иларии (малкото на кефала) и попчета, естествено:)
6. Плажът, за който ви говоря, се намира на 20-25 мин. със средно темпо пеш от последната сграда на Крапец в посока Дуранкулак. Имайте го предвид. Пътят е идеален за колелета. Изобщо самият район е чуден за придвижване с колело.

Общо взето мястото е готино, ако търсите по-некомерсиално място за плаж. Пък и морето е доста плитко и е подходящо за малки деца.

Ето и малко снимки от въпросния залез:)

Next Post

Previous Post

2 Comments

 1. krapets.com July 11, 2012

  В общи линии Седри е права в някой части на селото може и да няма вода по горните етажи, но това е по скоро заради зле проектираната ВИК мрежа не заради поливането на домати ( повечето хора имат кладенци).

  Пак искам само да поясня до въпросния плаж се стига от КРАПЕЦ не от Дуранкулак – по черния път към Дуранкулашкото езеро.

  Поздравления за залеза аз много пъти съм го снимал но никога не съм успявал да го докарам така – ето и един от моите http://krapets.com/zen/albums/village-of-krapets/P1070522.jpg

 2. admin July 11, 2012 — Post Author

  Здравей, Крапец.ком

  това за доматите и краставиците не съм си го измислила аз, а го каза собственикът на хотелчето, в отговор на моя въпрос “Защо няма вода на горните етажи?” той отговори “Понеже основният поминък на хората в Крапец е отглеждането на зеленчуци, затова няма вода вечер на горните етажи.”.

  Това е.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.