Sedrie.com
Photo & Travel Blog

За Балчик…

Време за четене: 2 минути


Ако спомените не ме подвеждат, беше лятото на 2006-а, когато за 1-ви път видях Балчик  “на живо”.  Някой беше дошъл на гости във Варна, решил да види и Балчик и Ботаническата градина, та ме забраха и мен. Отидох с неохота. Беше ми единственият почивен ден в седмицата (бачках в една верига хипермаркети на смени и си умирах за сън…).

Ама се навих. Балчик не ме впечатли особено, може би защото не бях в настроение, може би защото сънят беше по-желан от мен в този момент, може би просто компанията не бе за мен… Все едно. Въобще не ми минаваше през акъла, че този град след няколко години ще е единственият град, извън Варненска област, до който съм ходила с кола, бус и колело – през всяка една част на денонощието…

Сега, когато сме в първия ден от есента на 2011-а и аз определено не ценя съня толкова, колкото по онова време, Балчик ми е едно от любимите местенца, където винаги мога да “избягам”, за да се насладя на Различното и Спокойното по Бг-Черноморието…  Даже и да е в разгара на летния сезон, да е пълно с коли с румънска регистрация, харесвам този град… Някакси е отпускащ, вглъбяващ, но без да те откъсне от реалността…

С Университетската ботаническа градина, Двореца, крайбрежната алея, Марината, красивите си постройки, Балчик е до някъде неповторим на българското Черноморие… А най-готиното е, че е само на 37 км от Варна в едната посока:)

Ако имате път до там, отидете до Албена, оставете си транспорта там и повървете по крайбрежната алея, която свързва Албена с Балчик… А ако имате възможност, минете (поне) този участък с колело; такова усещане има доста малко алтернативи:)

Ще покажа малко снимки от Ботаническата градина, която стана обект на спецулации и интриги в началото на това лято, но все пак и все още си е Университетска… Входът и преди 5 години, и сега си е 10 лева, което маркира една линия на дългосрочна ценова устойчивост в условията на  макроикономическа нестабилност сред отворените пазарни икономики, би казала икономистката Седрие:)

Ето ги и снимките:

п.п. Забравила съм да сложа подписа си, ама сега нещо нямам ентусиазъм да редактирам пак снимките само заради един подпис:) Мои са си:)

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.