Sedrie.com
Photo & Travel Blog

Каменната сватба – природа и фантазия

Време за четене: 2 минути

Историята на природния феномен Каменната сватба, част от т. нар. Кърджалийски пирамиди, е сложна смесица между геология, вулканология, народни поверия и киноцентър “Бояна” – нещо характерно почти за всяка една сватба:)

Научна версия

Според учените, скалните образувания край село Зимзелен, на около 5 км източно от центъра на град Кърджали са почнали да се образуват преди 40 млн. години, когато тези земи са били морско дъно с вулканична дейност. Преди около 25 млн. години морето се изтеглило на изток и вулканичните туфи под въздействието на ерозионните сили придобили тези интересни форми.

Народна версия

Имайки предвид, че с просто око на човек с  не-чак-толкова богаго въображение може да се различат ясно изразени форми на животни и хора, няма начин местните да не предложат свой вариант за произхода на тези скали.

Според преданието, снажен младеж се влюбил в изключително красива девойка от съседното село. Виждайки как синът му страда и линее от любов по тази девойка, баща му отишъл в селото да поиска ръката на девойката за сина си.

По време на пищната сватба духнал силен вятър, който повдигнал булото на булката. Бащата на момчето, онемял от красотата на момата, завидял на собствения си син и похотливи помисли и желания обзели ума и душата му.

В този момент, майката природата се ядосала на греховните мисли и тутакси вкаменила сватбарите. Жив останал само младоженецът, който през сълзи пожелал да бъде вкаменен редом с другите. Поради тази причина, Каменната сватба до ден днешен се намира близо до една локва, смятана за незасъхналите сълзи на младоженеца.

“Версия Бояна”

През 1986 г. от “Бояна” решават да снимат филм на име “Каменната гора” край Зимзелен. За тази цел екипът буквално преобразява скалните образувания, за да отговарят на техните виждания. За тази цел скалите са третирани с гипс и боя. В резултат на тези експерименти, една от фигурите, наподобяваща конче до “младоженците” е изчезнала завинаги.

Получава се голям скандал в местните медии, в резултат, на което местните почистват образуванията и за 26 години природата заличава останалите третирания.

Поради тези своеволия в миналото, отрицателни реакции получава и работата по филма “Козелът” на Георги Дюлгеров от 2008 г. (хубав филм, между другото). Този път, обаче, няма лоши последствия върху природния феномен.

Това са, общо взето, историите около това магнетично място – някои прекалено научни и далечни; други – прекалено наивни и “близки”, а трети – връщащи ни към българската реалност, “защлевявайки” шамара на алчността и наглостта.

п.п. Ако имате малко време, вижте горното клипче и какво означава това да си Херберт фон Караян и велик диригент:)

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.