Sedrie.com
Photo & Travel Blog

Екопътека “Трявна – Боженци”

Време за четене: < 1 минута

Възможен е и обратен вариант, разбира се:)

Общо взето маршрутът е следният: Трявна (Часовниковата кула) – хотел „Бръшлян”- на запад по билото – с. Боженци.

Следи се синята маркировка. Иначе “на хартия” има още 2 маркировки  – зелена и жълта, но лично установих, че жълтата не е поддържана и излиза точно в… нищото.

Затова, на този етап, синята е най-сигурна. Поне за мен.

След като потеглихме от хотел “Бръшлян” на запад, бяхме посрещнати от тази гледка:

Честно казано, аз почти бях готова да тръгна да прескачам дърветата, но ме спря това, че не се знаеше колко метра или километра продължаваше тази картинка, затова решихме да търсим алтернативен, успореден път. И успяхме. Заобиколихме падналите дървета и следвайки маркировката излязохме на сравнително добър коларски път. Маршрутът предоставя прекрасни гледки към Стара планина.

Общо взето, ако се следва синята маркировка, само на едно място има чешма с питейна вода, която е близо до Боженци. Така, че не е излишно да си носите повечко вода.

След около два часа и нещо стигнахме до Боженци, но малко по-късно установихме това:

След като поразпитах управителката на един от музеите, разбрах, че са спечелили европроект за реставрация и обновяване на почти цялото село, започвайки от водопроводната система и стигайки до къщите-музеи.

Научих и нещо любопитно, което не знаех до тогава, а именно, че Лора Каравелова (Лора на Яворов) е била боженска снаха, преди да се омъжи за Яворов.

Макар и разкопан, имаше какво да се види и да се разгледа в Боженци.

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.