Sedrie’s Photo & Travel Blog

Каменната сватба – природа и фантазия

Историята на природния феномен Каменната сватба, част от т. нар. Кърджалийски пирамиди, е сложна смесица между геология, вулканология, народни поверия и киноцентър “Бояна” – нещо характерно почти за всяка една сватба:)

Научна версия

dsc00130-as-smart-object-2

Според учените, скалните образувания край село Зимзелен, на около 5 км източно от центъра на град Кърджали са почнали да се образуват преди 40 млн. години, когато тези земи са били морско дъно с вулканична дейност. Преди около 25 млн. години морето се изтеглило на изток и вулканичните туфи под въздействието на ерозионните сили придобили тези интересни форми.

Народна версия

dsc00198

Имайки предвид, че с просто око на човек с  не-чак-толкова богаго въображение може да се различат ясно изразени форми на животни и хора, няма начин местните да не предложат свой вариант за произхода на тези скали.

Според преданието, снажен младеж се влюбил в изключително красива девойка от съседното село. Виждайки как синът му страда и линее от любов по тази девойка, баща му отишъл в селото да поиска ръката на девойката за сина си.

По време на пищната сватба духнал силен вятър, който повдигнал булото на булката. Бащата на момчето, онемял от красотата на момата, завидял на собствения си син и похотливи помисли и желания обзели ума и душата му.

В този момент, майката природата се ядосала на греховните мисли и тутакси вкаменила сватбарите. Жив останал само младоженецът, който през сълзи пожелал да бъде вкаменен редом с другите. Поради тази причина, Каменната сватба до ден днешен се намира близо до една локва, смятана за незасъхналите сълзи на младоженеца.

panorama-1

“Версия Бояна”

dsc00201

През 1986 г. от “Бояна” решават да снимат филм на име “Каменната гора” край Зимзелен. За тази цел екипът буквално преобразява скалните образувания, за да отговарят на техните виждания. За тази цел скалите са третирани с гипс и боя. В резултат на тези експерименти, една от фигурите, наподобяваща конче до “младоженците” е изчезнала завинаги.

Получава се голям скандал в местните медии, в резултат, на което местните почистват образуванията и за 26 години природата заличава останалите третирания.

Поради тези своеволия в миналото, отрицателни реакции получава и работата по филма “Козелът” на Георги Дюлгеров от 2008 г. (хубав филм, между другото). Този път, обаче, няма лоши последствия върху природния феномен.

Това са, общо взето, историите около това магнетично място – някои прекалено научни и далечни; други – прекалено наивни и “близки”, а трети – връщащи ни към българската реалност, “защлевявайки” шамара на алчността и наглостта.

kamenna_svatba-1 dsc00231-as-smart-object-1

п.п. Ако имате малко време, вижте горното клипче и какво означава това да си Херберт фон Караян и велик диригент:)

Етикети:, ,

Posted in Туризъм.

Add a comment

Няма коментари

Можете да коментирате от формата по-долу!


Напишете Коментар

 Copyright © 2010 - 2019 Всички права върху снимките и публикациите в този сайт са запазени. Копирането им и/или разпространението им без разрешението на автора е забранено.